Taivassalon Silakrysäys jo 50. kerran

#

Rysäytetään 50. kerran

Taivassalossa järjestettävä kesätapahtuma, Silakrysäys, juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan. Silakrysäys kokoaa yhteen paikalliset toimijat, yhdistykset, lähituottajat, markkinamyyjät ja vieraat ympäriä Suomea lauantaina 6. heinäkuuta 2024 Nuortenkodin lähiympäristöön.

Silakrysäys on kasvanut kivan kokoiseksi paikallistapahtumaksi. Kunnanjohtaja Sanna Häkli ihailee taivassalolaista yhteisöllisyyttä: "On upeaa, että tämä on jatkunut perinteikkäänä taivassalolaisena tapahtumana jo puoli vuosisataa!" Kunnanjohtaja toteaa, että on hienoa, että tapahtuma kokoaa yhteen niin paljon ihmisiä, ja tapahtumassa on mahdollisuus tavata kuntalaisia, kesäasukkaita ja muita tapahtumaan osallistujia. Kunnanjohtajaa kannattaakin käydä jututtamassa markkina-alueella. ”Olen mukana tapahtumassa koko päivän, tulkaa toki rohkeasti vaihtamaan kuulumisia”. Vajaa vuosi sitten kunnanjohtajana aloittanut Sanna Häkli oli jo viime vuonna mukana tapahtumassa ennen virkaan astumistaan. ”Odotan innolla, että pääsen taas nauttimaan rysäystunnelmasta.

Silakrysäys on nykyään laajentunut silakasta ja kalastuksesta kokoamaan ihmisiä yhteen iloisissa merkeissä. ”Silakkaa ja kalaa on rysäyksessä tarjolla tänäkin vuonna monessa muodossa!” vahvistaa Rysäystoimikunnan ja Taivassalon kunnanhallituksen puheenjohtaja Niina Anttila. Rysäyksen ajankohta valikoitui tänä vuonna silakanpyyntikauden ulkopuolelle yhteisöllisyyden vuoksi, mutta myös silakansaannin epävarmuuden takia. Heinäkuisen tapahtuman odotetaan keräävän kävijöiksi myös entisiä taivassalolaisia, vapaa-ajanasukkaita, lomailijoita ja väkeä muutoinkin on enemmän liikenteessä. ”Vielä tapahtumaa suunniteltaessa ei ollut varmuutta silakan saannista yleensäkään, sillä koko silakanpyyntikiintiöitä ei meinattu tälle vuodelle myöntää ollenkaan. Silakkakiintiöthän lopulta saatiin, mutta tälle vuodelle aiempaa pienempinä. Ensi vuonna toivottavasti palataan silakan osalta aiempiin kiintiöihin ja rysäystäkin voidaan miettiä järjestettäväksi jo kesäkuussa.”, summaa Taivassalon valtuuston puheenjohtaja Milla Lahdenperä.

Silakrysäyksessä ohjelmaa kellon ympäri

Silakrysäys järjestetään Nuortenkodin pihalla, osoitteessa Kisakuja 1, Taivassalo. Päivän ohjelma alkaa klo 10 ja jatkuu aina iltakymmeneen asti, eli juhlavuoden kunniaksi ohjelmaa on tarjolla kellon ympäri. Nuortenkodilla on Pop Up -kirjasto runomuotokuvineen, rysäyshistoriallinen näyttely ja taidemyyntinäyttely. Rysäyslavalla julkistetaan totuttuun tapaan rysäyttäjä, tänä vuonna tosin vuosikymmenten rysäyttäjät, silakanheiton voittajat ja kuullaan yhdistysesittelyjä, musiikkia sekä korvaruno 50-vuotiaalle rysäykselle. Lisäksi tietenkin toimijoiden omat pisteet markkina-alueella tarjoavat houkutuksia ja koettavaa monenlaiseen makuun.

Rysäysohjelma on melko vakiintunut, mutta aina on myös haluttu kokeilla jotain uutta. Tänä vuonna paluun rysäykseen tekevät katutanssit. Lauantaina 6.7. klo 18–22 tanssitaan Nuortenkodin pihalla. Tanssimusiikista vastaa Teemu Mäki & Lauantai-illan sankarit ja bilemusiikista HeatSeaters. Nestetasapainosta huolehtii ravintolatelttaa pitävä Taivassalon VPK.

50. Silakrysäyksen Ohjelma

Silakrysäys markkinat klo 10–14

Silakrysäys ohjelmaa klo 10–22

 

10.00 Lipunnosto

10.00–14.00 Pop up -kirjasto Nuortenkodin kahviossa: Runomuotokuvaan ennakkoilmoittautuminen klo 10–12

10.00–14.00 Nuortenkodin salissa 50-vuotis rysäyshistoriallinen näyttely

10.00–14.00 Nuortenkodin salissa taidemyyntinäyttely

10.00–12.00 Silakanheitto urheilukentällä

10.30      Ohjelmaa lavalla, paikalliset yhdistykset esittäytyvät, musiikkia 50-vuotisen rysäystaipaleen ajalta.

12.00      Korvaruno 50-vuotiaalle rysäykselle, sanataiteilija Salla Tuukkanen

Vuosikymmenten rysäyttäjien julkistaminen

12.30–14.00 Paikalliset muusikot esiintyvät

12.30–14.00 Sanataiteilija Salla Tuukkanen sanailee runomuotokuvia Pop up -kirjastossa

13.00      Silakanheiton voittajien julistaminen

Silakkatuotekilpailun voittajien julkistaminen

14.30–17.00 Ohjelmalavalla yleinen karaoke, vetäjänä Hannu Mäki

18.00–22.00 Katutanssit Nuortenkodin pihalla. Tanssimusiikista vastaa Teemu Mäki & Lauantai-illan sankarit ja bilemusiikista HeatSeaters

 

Share: