Muistilista mökkikauden aluksi
- Tuuleta tekstiilit ja vuodevaatteet ja pese tai vaihda ne uusiin tarvittaessa. Tamppaa matot ja sohvien ja tuolien istuintyynyt. Pese ikkunat, lakaise roskat ja mahdolliset hiirenpapanat. Tuhoeläimet ovat vapaa-ajan asuntojen isoin riski. Tarkasta, etteivät jyrsijät ole asettuneet taloksi ja tehneet tuhojaan talven aikana. Hiiret, rotat ja erilaiset hyönteiset voivat nakertaa pahimmillaan puutalon rakenteet uusimiskuntoon ja vahingoittaa sähköjohtoja.
- Pese lattia- ja seinäpinnat tarvittaessa ja materiaalin sen salliessa. Kuuraa sauna ja terassi. Siivoa ja järjestä mökin keittiö ja kaapit. Käy läpi kaappeihin syksyllä jääneet kuiva-aineet ja heitä vanhentuneet ja pilaantuneet tuotteet pois.
- Tarkista tulisijan ja hormin kunto. Jos havaitset halkeamia, ota yhteyttä nuohoojaan. Säännöllisessä käytössä olevan kesämökin hormit tulee nuohota vähintään kolmen vuoden välein. Kun hormit ovat olleet pitkään kylmillään, lämmitä tulisijaa vähitellen pienellä tulella, ettei se suuresta lämpötilanerosta johtuen puske savua ja nokea sisätiloihin.
- Tarkista palovaroittimen kunto. Vaihda patteri tai koko palovaroitin tarvittaessa. Myös tehokkaita häkävaroittimia on markkinoilla. Hanki mökille ainakin sammutuspeite, tarpeen mukaan myös käsisammutin.
- Tarkista, että mökin lääkekaappi on ajan tasalla ja hanki loppuneiden ja vanhentuneiden lääkkeiden tilalle uudet. Perusvarustukseen kuuluvat ainakin laastarit, sidetarpeet, vanu, desinfiointiaine, kuumemittari, särkylääke ja kyypakkaus
- Tarkista kaivon kunto ja juomaveden laatu. Jos vesi maistuu tai haisee oudolta, pyydä terveystarkastajaa ottamaan näytteet. Jos mökille tulee painevesi, tarkasta, että vesiputket ovat kunnossa. Putkiin talvella jäätynyt vesi voi halkaista putkia. Valuta vettä jonkin aikaa, kun kytket hanan ensimmäistä kertaa päälle ja katso, ettei liitoksista tihku vettä.
Riskipuut vaaraksi rakennuksille ja asukkaille
Riskipuut voivat aiheuttaa myrskysäällä pahoja vahinkoja kaatuessaan mökin päälle. Vakuutus kyllä korvaa tästä aiheutuneita omaisuusvahinkoja.
Kaada riskipuut
Varmista ensin, tarvitsetko kunnan luvan puun kaatamiseen (rantakaava-alueet). Muista myös jättää isojen puiden kaataminen ammattilaisten tehtäväksi. Vaaraa aiheuttavien puiden arvioimiseen löytyy ammattilaisia, joita kutsutaan arboristeiksi.
Muutama nyrkkisääntö riskipuihin:
- Riskipuu on usein iso ja talon vieressä, monesti tuulelle alttiina.
- Liian lähellä taloa oleva puu voi vaurioittaa talon rakenteita.
- Kallellaan oleva puu on aina riski.
- Jos puussa on lahovaurio, se näkyy sahatuista tai tuulen pudottamista oksista, joissa on tumma (laho) keskikohta.
- Lahopuun yläoksat eivät myöskään tee kesällä lehtiä.