Liity vesijohtoverkkoon täyttämällä hakemus
Ennen vesi- ja viemäriverkostoon liittymistä kiinteistön omistajan täytyy tehdä vesiliittymissopimus vesihuoltolaitoksen kanssa.
Uusi liittymä tai liittymän siirto
Kiinteistön omistaja tekee kirjallisen liittymishakemuksen vesihuoltolaitokseen
liittämisestä ja sen käytöstä. Hakemus jätetään, kun liitytään vesi- ja/tai jätevesiverkostoon.

Hakemus tulee palauttaa allekirjoitettuna osoitteeseen:
Taivassalon Vesi Oy
Keskustie 9
23310 Taivassalo
Tai skannata ja laÌhettää saÌhkoÌpostin liitteenaÌ: taivassalonvesi@taivassalo.fi
Ohjeita vesihuollon asiakkaille
Ennen vesi- ja viemäriverkostoon liittymistä kiinteistön omistajan täytyy tehdä vesiliittymissopimus vesihuoltolaitoksen kanssa.
Vesihuoltolain 10 §:n mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella kiinteistöillä on velvollisuus liittyä kunnan vesi- ja viemäriverkostoon.
Liittyjä rakentaa omalla kustannuksellaan tontille tulevat vesijohdot ja viemärit. Liittymiskohta sijaitsee kunnan runkolinjassa.
Liittymiskohta voi olla myös muualla kuin kunnan runkolinjassa, esim. jos naapuri tai osuuskunta on rakentanut aiemmin omaa putkea lähelle ja liittyminen tällaiseen putkeen olisi luontevinta. Tähän pitää tietysti olla putken haltijan lupa ja maksettava putken haltijalle mahdollinen korvaus. Tämän lisäksi pitää toki tehdä liittymäsopimus kunnan/veden kanssa ja maksettava liittymismaksu.
Liittämistyön ajankohdasta on ilmoitettava ennen liitoksen tekoa vesihuoltolaitoksen työnjohtajalle. Vesihuoltolaitos kustantaa vesimittarin. Vesimittarit ovat etäluettavia vesimittareita, eikä niiden lukemia tarvitse enää itse ilmoitella. Liittyjä on velvollinen pitämään tonttijohtonsa kunnossa siihen kohtaan asti, jossa ne on liitetty kunnan runkoputkiin.
Sadevesien ja rakennusten perustusten kuivatusvesien johtaminen jätevesiviemäreihin on kielletty. Vedet tulee imeyttää maaperään tontilla tai johtaa tontin ulkopuolelle maastoon tai sadevesiviemäriin.
Liittymishakemus
Kiinteistön omistaja tekee kirjallisen liittymishakemuksen vesihuoltolaitokseen
liittämisestä ja sen käytöstä. Hakemus jätetään, kun liitytään vesi- ja/tai jätevesiverkostoon.
Vesihuoltolaitokseen liittyminen
Liittymissopimus
Kun vesihuoltolaitos on hyväksynyt hakemuksen, kiinteistön omistaja ja vesihuoltolaitos tekevät kirjallisen sopimuksen kiinteistön liittämisestä vesijohto- ja/tai viemäriverkkoon ja sen käytöstä.
KVV-työnjohtaja
Ennen kuin uudisrakennus liitetään vesi- ja viemäriverkostoon, tulee kiinteistöllä olla rakennustarkastajan hyväksymä KVV-työnjohtaja, joka vastaa kiinteistön vesi- ja viemärikalusteiden asennuksesta.
Liitostyöt
Liitostyön vesihuoltolaitoksen verkostoon tekee ammattitaitoinen LVI-urakoitsija, jonka tulee varmistaa ennen liitostöiden suorittamista, että liittyjä on tehnyt sopimuksen vesilaitoksen
kanssa.
Liitostyön tarkasta ajankohdasta tulee ilmoittaa vesilaitokselle hyvissä ajoin. Vesihuoltolaitos tarkistaa tehdyn liittymän. Liitostyöt tulee tehdä arkipäivänä klo 7–15.00 välisenä aikana. Liitostyöt ja kaivuut kustantaa liittyjä, kuten myös mahdollisen kiinteistöpumppaamon.
Omalla talousvesikaivolla ei saa olla minkäänlaista yhteyttä kunnalliseen vesijohtoverkostoon.
Vesiosuuskunnat
Vesihuoltolain mukaan vesihuoltolaitoksen, kuten vesiosuuskunnan, vahvistetulla toiminta-alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin. Toiminta-alueen sisällä olevalla kiinteistöllä on siten liittymisvelvollisuus.
Taivassalon alueella vesiosuuskunnat: Vehaksen vesiosuuskunta, Ahaistenluodon vesiosuuskunta, Tuulveden vesiosuuskunta, Kuutviikin vesiosuuskunta, Hakkenpään viemäriosuuskunta, Vaarniemen kesävesiosuuskunta,
Tonttivesijohdon venttiilin tarkistus
Kiinteistöjen omistajia kehotetaan tarkistamaan tonttivesijohdon venttiilin sijainti ja toimivuus niin, että venttiili on kaikissa tilanteissa välittömästi löydettävissä ja suljettavissa. Erityisesti kiinteistön jäädessä tyhjilleen pidemmäksi aikaa (esim. vapaa-ajankiinteistöt) on venttiilin sulkeminen erittäin tärkeää!
Näissä tapauksissa ei erikseen tarvita Vesihuoltolaitoksen toimitusehtojen kohdan 8.6 edellyttämää laitoksen lupaa sulkuventtiilin sulkemiseen/avaamiseen. Mahdollisen vuodon sattuessa tulee esim. 20 mm:n putkesta 6000 litraa vettä tunnissa huoneistoon! Venttiilin nopealla sulkemisella vältetään huoneiston suuret vahingot.
Vesivuoto kiinteistöllä
Jos kiinteistön vesijohtoverkostossa on sattunut vuoto, niin siitä on ilmoitettava välittömästi laitokselle, jotta vältytään ylimääräisiltä tarkistuksilta sekä vesilaitoksen vuotokohtien etsimiseen liittyvät kustannukset. Vuotovedestä laskutetaan voimassa oleva normaali kuluttajahinta.
Vesivuoto runkolinjassa
Myös vesijohtoverkoston runkolinjoihin saattaa tulla vuotoja. Voitte olla suurena apuna vesivuodon paikallistamisessa ilmoittamalla laitokselle erityisen vetisistä maastokohdista linjojen läheisyydessä.
Putkivaurioiden pikainen paikallistaminen ja korjaaminen vaikuttaa mm. veden paineeseen, vesilaitoksen investointeihin ja muihin kustannuksiin.
Vesimittarit pakkaskaudella
Kiinteistönomistajien on pakkasten varalta syytä huolehtia kiinteistöjen vesimittarin ja jäätymisvaarassa olevien vesikalusteiden suojaaminen tarkastamalla vesimittaritilan (laitehuone, kellari ym.) lämmitys ja se, että ovet ja ilmanvaihtoventtiilit ovat suljetut.
Viemäriin sopimattomat jätteet, nesteet ja vieraat esineet aiheuttavat usein tukoksia kiinteistön omissa putkistoissa ja yleisessä viemäriverkostossa. Haitalliset ja vaarallisiksi luokiteltavat aineet aiheuttavat myös käyttöhäiriöitä jätevedenpuhdistamolla ja heikentävät puhdistustulosta.
Mitä saa laittaa viemäriin?
Käytä viemäriä ja vessanpyttyä vain siihen mihin se on tarkoitettu. Lajittele roskat.
Viemäriin saa laittaa ainoastaan pesuvedet, wc-paperit ja se mikä on ensin syöty ja juotu.
Laita vessaan roskis, niin roskat on helppo lajitella oikeaan paikkaan.
Mitä ei saa laittaa viemäriin?
Viemäriin eivät kuulu esim.:
- vessapaperin hylsyt (kartonkikeräykseen), mm. huuhdeltavat flushable vessapaperihylsyt eivät liukene kunnolla. Tällaiset hylsyt mieluimmin biojätteisiin tai kartonkijätteisiin
- käsipyyhepaperit ovat iso ongelma, sillä ne eivät liukene vessanpönttöön.
- hygieniatuotteet esim. vaipat, terveyssiteet, tamponit, kondomit, vanupuikot, pumpuli, vanulaput ja laastarit
- lääkkeet (vanhat lääkkeet apteekkiin)
- kinkunpaisto- ja muut rasvat
- ruuantähteet
- tulitikut ja tupakantumpit
- hiekka
- vaaralliset jätteet, esim. lääkkeet, jäteöljyt, liuottimet, liimat, lakat, maalijätteet.
Myös hiukset ovat ongelma, sillä ne tarttuvat viemäriputkissa saumakohtiin.
Rasvat kannattaa pyyhkiä ensin paistinpannulta talouspaperilla ja vasta sitten pestä pannu.
Vaaralliset jätteet sisältävät aineita, jotka jo pieninä määrinä voivat olla haitallisia tai vaarallisia sekä ihmisille että ympäristölle. Jätevedenpuhdistamolla ei pystytä poistamaan kaikkia vaarallisia jätteitä jätevedestä. Jos kaadat kemikaaleja viemäriin, lisäät vesistöjen kuormitusta.
Vesihuollon vikapäivystys
(työajan ulkopuolella) koko kunnan alueella
p. 050 387 3391