Museot ja kirkko

Taivassalon kotiseutumuseo, Viiasten kartano

Taivassalon kotiseutumuseo kuvattuna syksyllä

Taivassalon museo toimii Viiasten kartanossa. Wiialan kylän maat sai haltuunsa aatelismies Anders Garp 1370-luvulla. Näin sai alkunsa Viiasten kartano, joka oli Garp-Karpelainen-Carpelan suvulla aina vuoteen 1796. Nykyinen museona toimiva päärakennus on rakennettu 1779. Tällöin kartanon omistajana oli Gustaf Malm, jonka vaimo oli omaa sukua Carpelan. Myös kuningas Kustaa IV Adolf on yöpynyt Viiasten kartanossa.

Taivassalo-Seura ry. ylläpitämä Taivassalon museo sijaitsee Hakkenpääntien vieressä vajaat kolme kilometriä keskustasta, osoitteessa Hakkenpääntie 290.

Viiasten kartanon päärakennuksessa ja siihen liittyvässä työväenasunnossa ja näyttelyhallissa on yli 8500 esineen kokoelmat, jotka liittyvät rakennusten sisustuksiin, perinteisiin elinkeinoihin sekä paikalliskulttuuriin ja -historiaan. Museoksi entinen kartanon päärakennus tuli Taivassalo-Seuran omistuksen kautta. Seura osti rakennuksen 1961. Yleisölle museo avattiin 2.8.1970.

Kuvassa museon tuulimylly

Tuulimylly museon piha-alueella. Myllyn ikää ei tarkkaan tiedetä, vanhin seinästä löytyvä vuosiluku on 1815. Mylly tuotu nykyiselle paikalle v. 1972 Kustavista.

Alueella sijaitsee pajarakennus, jossa on toimiva entisajan sepän paja työkaluineen. Lisäks kaluvaja, jossa on erilaisia työvälineitä ja sekä upea tuulimylly.

Museo on avoinna 1.6.-31.8.2023 ti-su klo 12-16.
Myös väentuvassa sijaitseva museon ulkokahvio ja myymälä ovat avoinna museon aukioloaikana.
Museo on auki sopimuksen mukaan myös muina aikoina.
Tiedustelut:
Taivassalo Seura ry
puh. 050 5448 030
www.taivassalo-seura.fi

Pyhän Ristin kirkko

Kuvassa Pyhan ristin kirkko

Pyhälle Ristille pyhitetty 1400-luvulla rakennettu kivikirkko on arkkitehtonisesti harvinainen kokonaisuus. Taivassalon kirkko on rakennettu isolle Kirkkosaaren saarelle Turun saaristossa. Taivassalon emäkirkon kappeliseurakuntia ovat Iniö (vuoteen 1911), Kustavi (vuoteen 1874) ja Velkua (vuoteen 1913 saakka).

Kirkon runsaista maalauksista varhaisimmat ovat 1400-luvulta. Suomen kansallisaarteisiin kuuluu krusifiksi 1300-luvulta. Kirkon edustalla oleva vuosina 1939-44 kaatuneille omistettu sankaripatsas on taiteilija Jussi Vikaisen käsialaa.

Kirkon sivuholvit ovat yksinkertaisia ristiholveja ja yksi muita holveja rikkaampi jopa 28-sakarainen kuoriholvi. Vuoden 1465 holvauksen jälkeen kirkko kalkittiin ja 1460-luvun lopulla maalattiin uudelleen. Paitsi seinille, myös kattoon tehtiin maalauksia. Taivassalo onkin ensimmäisiä Suomen kirkoista, joissa on tehty kaikkien pintojen kuvallinen maalaus. Puhdasoppisuuden aikana 1650-luvulla kirkon seinämaalaukset peitettiin kalkilla.

Taivassalon kirkolla on selvä yhtäläisyys Turun Tuomiokirkon kanssa: Läpikäytävät harmaakiviset asehuoneet sekä kirkkojen länsipäädyissä olevat kaksoisikkunat.

Krusifiksi on kirkon arvokkain aarre - 1300-luvulta. Iänmääritys perustuu siihen, että ristin muoto muuttui. Aikaisemmin kreikkalaisessa ristissä kaikki sakarat olivat yhtä pitkiä, sitten alasakara pisin. Ennen 1300-lukua krusifikseissa Kristus esitettiin suoraryhtisenä, voittavana kuninkaana, ilman kärsimystä. 1300-luvulla kuvaus muuttui: Kristus kuvattiin juuri kuolleena tai kuolemaisillaan, kuten tässä krusifiksissä Kristus on kuolemaisillaan. Ikä on arvioitu tekotavan korkean laadun ja ansiokkaan tekotavan mukaan 1300-luvun alussa vaikuttaneen Liedon mestarin koulukunnan työksi.

Pyhän Ristin kirkon hautausmaan vanhin osa on välittömästi kirkon ympärillä. Hautausmaata ympäröi suurista kivilohkareista ladottu muuri. Etelässä ja lännessä on 1787 muuratut porttirakennukset. Hautakappeleita on kaksi: Toinen kappeli kuuluu Järppilän kartanolle, joka on ajoittain ollut sukuomaisuutta. Toinen on kivinen Suursärkilahden hauta, joka on kuulunut Viiasten kartanolle, ja jota 1800–luvulla käytettiin ruumishuoneena.

Kirkon kellotapulissa on harmaakivistä rakennettu alaosa, ja sen päältä nousee kellohuone. Alaosa on vuodelta 1799 ja yläosa 1890.
 

Ryhmien tutustumiskäynnit

Ryhmien (yli 10 hlöä) on mahdollista päästä tutustumaan arkipäivinä Taivassalon kirkkoon erikseen sopimalla. Tiedustelut/sopiminen vähintään kaksi (2) viikkoa ennen tutustumisajankohtaa.

Tiedustelut/sopiminen:

Seurakunta

Kirkkoherranvirasto avoinna ti klo 9-13.

    Seurakunta
  Taivassalon seurakunta
  Kirkkoherranvirasto, Keskustie 4, 23310 Taivassalo
  050 595 5549
  taivassalon.seurakunta@evl.fi