Viiasten kartanomuseo

Taivassalon museo toimii Viiasten kartanossa. Wiialan kylän maat sai haltuunsa saksalaissyntyinen aatelismies Anders Garp 1370-luvulla. Näin sai alkunsa Viiasten kartano, joka oli Garp-Karpelainen-Carpelan suvulla aina vuoteen 1796. Nykyinen museona toimiva päärakennus on rakennettu 1779. Tällöin kartanon omistajana oli Gustaf Malm, jonka vaimo oli omaa sukua Carpelan. Myös kuningas Kustaa IV Adolf on yöpynyt Viiasten kartanossa.

Taivassalo-Seura r.y:n ylläpitämä Taivassalon museo sijaitsee Hakkenpään tien vieressä vajaat kolme kilometriä keskustasta, os. Hakkenpääntie 290. Viiasten kartanon päärakennuksessa ja siihen liittyvässä työväenasunnossa ja näyttelyhallissa on yli 8500 esineen kokoelmat, jotka liittyvät rakennusten sisustuksiin, perinteisiin elinkeinoihin sekä paikalliskulttuuriin ja -historiaan. Museoksi entinen kartanon päärakennus tuli Taivassalo-Seuran omistuksen kautta. Seura osti rakennuksen 1961. Yleisölle museo avattiin 2.8.1970.

Kuvassa sepän paja taivassalon museon pihalla
Piha-alueella sijaitsee myös toimiva sepän paja entisajan työkaluineen ja työkaluvaja sekä tuulimylly.

Museo on avoinna vuosittain 1.6.-31.8. ti-su klo 12-16. Myös väentuvassa sijaitseva museon ulkokahvio ja myymälä ovat avoinna museon aukioloaikana.
Museo on auki sopimuksen mukaan myös muina aikoina.


Tiedustelut

Taivassalo-Seura ry
sihteeri@taivassalo-seura.fi
www.taivassalo-seura.fi