Millainen olisi taivassalolainen lottorivi?

Siihen voisi kuulua neljä vuodenaikaa saaristomeren rannalla tai sitten kaverille väläytetty hymy kassajonossa. Lisänumeroiksi sopisivat ainakin luonnon herkkuja notkuvat sieni- ja marjametsät sekä kaulahuivin kehystämät punaposket luontopolulla.

Sellaisia ihanan tavallisia, taivassalolaisia asioita.

 

Meren rannalla voitat aina

Vaikka Taivassaloa on vaikea sijoittaa kartalle, on sieltä vielä vaikeampi lähteä pois. Tänne halutaan jäädä – tai ainakin palata pian uudelleen! Siksi kysyimme taivassalolaisilta, mikä omassa saaristopitäjässä on parasta. Vastaukset keräsimme lottoriviksi, jolla voit aina voittaa! Lisäksi saimme vielä kolme lisänumeroa, joista löydät kesäisen saaristopitäjämme parhaita puolia. 


Saariston uniikki kesä
Aloita keväinen matkasi Taivassaloon täältä.
Tutustu matkakohteisiin »


Hurmaavan persoonalliset saaristolaiset
“Paati ova taivassalolaisel henk ja eläm”, mutta mitä muuta saaristolaisuuteen liittyy?
Tällainen on taivassalolaisen anatomia »


Koti saaristossa – Luonnollinen tasapaino
Miia Hellmanin mieli lepää Taivassalon luonnossa. Siirtyminen leppoisaan saaristolaiselämään on vapauttanut aikaa uusiin harrastuksiin, kuten rintamamiestalon remontointiin ja sisustamiseen sekä yhdistystoimintaan. 

Vanhan tilan keväinen piha kutsuu kuopsuttamaan kukkamaata. Kevätaurinko lämmittää 50-luvulla rakennetun rintamamiestalon seinää ja tilan historiasta kielivät iäkkäät omenapuut heräilevät talven jäljiltä. Pienen matkan päässä Itämeren aallot lyövät naapuruston yhteiseen kotirantaan. 

Taivassaloon reilu kymmenen vuotta sitten muuttaneen Miia Hellmanin koti hengittää kevättä kuin luonto kasvanutta valon määrää. Tunnelmallinen talo on Miian miehen Hannun vanha mummula, ja aikuisten lisäksi tilalla hyörivät 7- ja 8-vuotiaat lapset sekä kaksi koiraa ja kissa.

Kysyimme entiseltä uusikaupunkilaiselta, millaista oli asettua graniitin lujaan silakkapitäjään ja miltä elämä Taivassalossa maistuu.

Millaiseksi kuvittelit elämän Taivassalossa ennen muuttoa?

Taivassalo oli minulle tuntematon, vaikka se on lähellä ”Ukia”. Pienelle paikkakunnalle muuttaessa sitä jännittää, että tutustuuko ihmisiin. Meidät otettiin kuitenkin kivasti vastaan! Olen tutustunut yhdistystoiminnan kautta paikallisiin ja saanut uusia kavereita.

Uuttakaupunkia ja Taivassaloa yhdistää meri, ja olenkin asunut suurimman osan elämästäni meren äärellä. Rakastan merta! Tuntuu, että sen rannalla pystyy hengittämään kunnolla. En kyllästy koskaan meren kauneuteen. Myös sen yllättävyys kiehtoo minua.

Mikä jännittävä kokemus sinulle on jäänyt mieleen merestä?

Olemme hurahtaneet veneilyyn ja löytäneet Taivassalon saarista upeita luontokohteita. Kerran jouduimme kuitenkin merihätään, kun veneestä katkesi ohjausvaijeri. Aallokko yltyi, mutta hyvällä taidolla – ja ehkä vielä enemmän hyvällä asenteella – saimme veneen turvallisesti kotisatamaan. Sillä reissulla sain pikakurssin merikartan ja plotterin lukuun!

Mikä on parasta Taivassalossa?

Täällä luonto on kaikkialla: Kun astun ovesta ulos, pääsen metsän syleilyyn. Kun kävelen hetken, olen rannassa. Hakkenpään luontopolku ja laavu ovat onnistunut hanke, samoin Toivonpuiston ulkoilualue. Toivottavasti saisimme luontopolkuja vielä lisää. Innokkaita käyttäjiä ystäväpiiristä kyllä löytyisi!

Millainen paikka Taivassalo on lapsiperheelle?

Meillä on täällä hyvät palvelut perheille ja harrastusvaihtoehtoja löytyy. Ihastelin juuri urheilukentän aluetta, jossa on mahdollisuuksia vaikka mihin: luisteluun, hiihtoon, frisbee-golfiin, pururadalla lenkkeilyyn, yleisurheiluun ja jalkapalloon.

Kuinka helposti oman kunnan kehittämiseen voi vaikuttaa?

Ihmisten aktivointiin liittyvät asiat ovat lähellä sydäntäni. Taivassalon kokoisessa paikassa on hyvät järjestää kivoja juttuja niin aikuisille kuin lapsille. Toimimme mieheni kanssa Taivassalon Tahdin lasten liikuntakerhon ohjaajina ja lapsia on ollut mukana paljon. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Taivassalon yhdistys on ilahduttanut koko pikkulapsiajan kerhoilla, koulutuksilla ja tapahtumilla. Nyt, kun koulumaailma on alkanut tulla tutuksi, tarjoaa vanhempainyhdistys mukavasti virikettä.

Jos saisit kutsua jonkun julkkiksen Taivassaloon, kuka se olisi? Mitä tekisitte?

Keskisuomalaiset arvostavat varmasti merta, joten kutsuisin Eppu Normaalin Marjuksen rantaan. Se on meille tärkeä paikka, koska meidät vihittiin siellä. Istuisimme kesäiltaa ystäväporukalla nuotion äärellä. Eput soittaisivat ja me laulaisimme mukana. Olisihan se aikast huikean hienoa!

Mitä tykkäät tehdä kesäisessä Taivassalossa?

Parasta on nauttia pihan kukkaloistosta, tuoksuista ja lueskella riippumatossa. Sitten voi myös veneillä ja rentoutua, pulikoida lasten kanssa ja syödä jätskiä. Tykkäämme käydä Heikinkarin Ranthuoneessa pizzalla ja hampparilla. Se on sydämellinen paikka, jonne on helppo mennä. Kiinnostava vaihtoehto voisi olla kesällä 2021 avautuva Lilla Pärlan.

Mikä tekee elämästä Taivassalossa lottovoiton?

Jos ei kaipaa sirkushuveja, vaan arvostaa vaatimatonta, mutta rikasta elämää, on Taivassalo hyvä paikka olla. Lapsilla on lääniä missä mennä ja harvemmin kuulen kenenkään sanovan, että ”äiti, mulla ei oo mitään tekemistä”. Lasten mielikuvitus lentää ja niin myös aikuistenkin. Täällä tunnen olevani oma itseni ajatuksineni ja haaveineni. Osa haaveista on toteutunut ja osa odottaa toteutumistaan. Ehkä me ne Eputkin joskus vielä tänne saadaan!


Seikkailuun kutsuva luonto
Löydä paikkasi Taivassalosta samoilemalla rannoilla ja metsäpoluilla.
Lue ulkoliikuntapaikoista »


Sosiaali- ja terveyspalvelut
kaikilla mausteilla

Terveysasema, neuvola, vanhusten palvelut ja toimintakeskus. Kaikki samassa pitäjässä.
Tutustu hyvinvointipalveluihin »


Joululahjaksi artesaani-ihanuuksia
Kukkia kaverille, paikallismakuja kulinaristeille ja saaristolaiskäsityötä kullannupuille.
Löydä putiikit oppaasta »


Oma koti, vuokrakoti vai alusta loppuun perheellesi rakennettu?
Sinä päätät, millainen on unelmakotisi Taivassalossa!


Touhua ja tohinaa kaikenikäisille
Mikä on sinun juttusi? Vapautatko sisäisen marakattisi leikkipuistoissa vai lähdetkö treenaamaan yksin tai porukalla?
Lue lisää vapaa-ajan palveluista »


Pelaamme reilua peliä
Testaa, pysyykö maila tai pallo kädessä monipuolisessa liikuntahallissa.
Tutustu liikuntahalliin »


Yhdessä tekemisen meininki
Taivassalon yhdistyksistä ja järjestöistä löytyy jokaiselle jotakin.
Löydä yhdessä tekemistä »


Taivassalossa on tilaa kasvaa ja oppia. Tutustu laadukkaaseen päivähoitoon, esiopetukseen sekä koulutustoimintaan!


Paikka tarinoille ja tekemiselle
Lasten satuhetkiä, näyttelyitä ja kirjoja jokaiseen makuun. Anna kirjaston hurmata!
Sukella kirjastoon »


Olemme yrittäjäystävällinen kunta. Löydä liike- ja työelämän monet mahdollisuudet ja tee seuraava siirtosi!