Taivassalolaisen anatomia

Sakari Topelius kuvaa saaristolaisia: Muutamat ovat laivanisäntiä, rakentavat aluksia ja purjehtivat vieraisiin maihin. Toiset vievät pursillaan ja kaljaaseillaan kaloja ja muuta tavaraa Tukholmaan, Turkuun ja Tallinnaan. Toiset elävät kesän kalastusveneissään merellä ja vievät syksyllä suolattuja silakoita ja turskia kaupunkeihin. Miehet, naiset ja lapset ovat kokeneet merta joka säällä, joten he eivät vaahtopäisiä aaltoja säikähdä. Saaristolaiset ovat matkoillaan oppineet kohteliasta käytöstapaa. He pukeutuvat pyhäpäivin herrasväen tapaan ja nauttivat pidoissaan herrasruokia. Välillä saattaa köyhyys vaivata, kun kalastaminen ei onnistu, mutta kun hyvää pitää olla, silloin ei säästetä.

kalastusvene.jpg

Meri kunnan ympärillä on jättänyt jälkensä saaristolaisiin. Merta ei voi kahlita, eikä saaristolaisen ajattelua.

Taivassalo on vilkas kesäinen kunta Turun saaristossa. Taivassalon hallintopitäjässä on ollut yli 3550 saarta ja luotoa, ennen IniönKustavin ja Velkuan itsenäistymistä. Nykyään kunnassa on yli 181 saarta ja 1864 vapaa-ajan asuntoa. Merenrantaa kunnassa on 304 kilometriä.
 

Meren tähre ja merem parttal on koko Taivassalo syntyny. Taivassalolaisel onki hyvä elo, meri o uinu kuntta saak, siit päässe noi vaa vaik Amerikka ast.


Tilastojen mukaan taivassalolaisia on runsaat 1700. Miehiä ja naisia on suunnilleen yhtä monta. Väestötiheys on 12,4 asukasta/km2. Ruotsinkielisten osuus väestöstä on 0,7%. Ulkomaalaisten osuus väestöstä on 1,5%. Yli puolet kuntalaisista on suorittanut vähintään keskiasteen tutkinnon.

Kyliä kunnassa on 59.

Valtuustossa on kokoomuksella 7, keskustalla 7, sdp:llä 2 paikka ja sitoutumattomilla 1 paikka.
 

Paati ova taivassalolaisel henk ja eläm. Semne sanonta o, et ko kustavilaine kuale, kaik kysyvä kumnem paat jäi. Ko taivassalolaine kuale, kaik tiätävä kumnem paat hänelt jäi.


Yrityksiä kunnassa on 140, jonka lisäksi satakunta maatilaa. Kunnassa asuu 705 työssäkäyvää henkilöä, ja kunnan alueella on 586 työpaikkaa. Alkutuotannon työpaikkojen osuus on 25,7%, jalostuksen työpaikkojen osuus 21,1% ja palvelujen työpaikkojen osuus 49,3%. Kunnan ulkopuolella käyvästä työvoimasta yli 55%:ia käy töissä Turun seudulla. Taivassalo kuuluu Turun työssäkäyntialueeseen.

Taivassalo on silakkapitäjä. Kunnassa onkin eniten ammattikalastajia koko Saaristomeren alueella. Kunnassa ammattikalastajia on yhteensä 43, joista päätoimisia 20. Hyvänä kakkosena Nauvo (37/12) ja kolmantena Rymättylä (36/16).
 

Taivassalo sopi erityise hyvi monipersonaisil ihmisil. Talvel o kauhiattoma hiljast, vaja 2000 ihmist suhistele suksil ja pari hyljet liikku. Suvel pual Suame pakka Taivassalon kantti.


Lainaukset © Heli Laaksonen